Ανακαίνιση Καταστημάτων (Μέρος Α΄)

Written by  06 Jan 2014

Η ανακαίνιση ενός καταστήματος αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί την πλέον σημαντική παρέμβαση για την τόνωση της εικόνας και της γενικότερης εντύπωσης που διαμορφώνεται για αυτό. Αυτό συμβαίνει διότι ένας ανακαινισμένος χώρος θα αποτελεί πάντα θέλγητρο για την προσέγγιση τόσο νέων πελατών όσο και την ανανέωση της σχέσεως με το σταθερό πελατολόγιο του.

Το πότε κρίνεται απαραίτητη η ανακαίνιση ενός χώρου εμπορικής συνδιαλλαγής μπορεί να ποικίλει και να καθορίζεται από διαφόρους παράγοντες. Σε ένα γενικό πλαίσιο ένας χώρος ανάλογα του πεδίου δράσης του πρέπει να ανανεώνεται ανά 4 με 5 έτη (κατ’ εξαίρεση λίγο νωρίτερα ή λίγο μεταγενέστερα). Οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την ανάγκη μπορεί να είναι η φυσική φθορά των υλικών και γενικότερα του χώρου στο πέρασμα του χρόνου. Μπορεί επίσης ο επιχειρηματίας να ωθείται στην ανάγκη αλλαγής λόγω του ανταγωνισμού, της μεταβολής των αναγκών που επιτάσσει ο χώρος δραστηριοποίησης του καταστήματος του ή οι τάσεις και η μόδα. Ένα κατάστημα δεν πρέπει ποτέ να πέσει στο τέλμα, του να το ξεπεράσει η εποχή του και να προσκολληθεί σε συγκεκριμένες τάσεις και απόψεις του παρελθόντος.  Άλλοι σημαντικοί λόγοι ανακαίνισης μπορεί να είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας του χώρου, η καλύτερη εκμετάλλευση αυτού ή ακόμη και η αλλαγή χρήσης.

Διερωτώμενοι για το τι θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει η ανανέωση και η ανακαίνιση ενός καταστήματος, δυστυχώς ή ευτυχώς η απάντηση δεν μπορεί να είναι απλή. Δεν είναι αναγκαίο μια ανανέωση του χώρου να κατατάσσετε στις μικρής κλίμακας ή στις μεγάλης κλίμακας ανακαινίσεις. Παρόλα αυτά μια ανανέωση σε μικρό φάσμα είναι άκρως απαραίτητη και δεν λογίζεται ως ανακαίνιση του χώρου όπως την περιγράψαμε παραπάνω. Με λίγα λόγια η ανανέωση στους ελαιοχρωματισμούς ή στα απλά στοιχεία, όπου και διακοσμούν τον χώρο, δεν μπορεί να λογιστεί ως ανακαίνιση του χώρου αλλά σίγουρα μπορεί να προσδώσει μια φρεσκάδα και εν προκειμένου τέτοιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται πολύ πιο τακτικά (ακόμα και σε αλλαγή εποχής).

Η ολική ανακαίνιση κάποιου καταστήματος θα διαμορφώσει και θα τροποποιήσει το χώρο τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Μια ανακαινιστική εταιρεία θα πρέπει να παρέμβει στη διάταξη των πραγμάτων, στα διακοσμητικά στοιχεία, στην μορφή και την οπτική της βιτρίνας, στα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, στον φωτισμό και γενικότερα στην όλη ατμόσφαιρα του χώρου. Σε ένα τέτοιο εγχείρημα η συνεχής συνεργασία και συμμετοχή στην κατάρτιση του χώρου, του επιχειρηματία και του ανάδοχου είναι τουλάχιστον απαιτητή.

Μια ανακαίνιση καταστήματος απαιτεί συγκεκριμένο πλάνο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο απαιτεί χρόνο προετοιμασίας και προεργασίας. Ο χρόνος αποτελεί χρήμα για τον κάθε επιχειρηματία. Έτσι καλό είναι το στήσιμο και η εκπόνηση της μελέτης και του πλάνου των παρεμβάσεων να έχει γίνει αρκετό χρόνο πριν από την έναρξη των εργασιών ούτως ώστε να είναι όλα έτοιμα. Να έχουν οριστεί με διαφάνεια και σαφήνεια όλες οι παρεμβάσεις σε συνεννόηση με τον πελάτη. Να έχουν κατασκευαστεί ή να έχουν προ - παραγγελθεί όλα τα απαραίτητα παρελκόμενα που χρειάζονται. Να έχουν μπει όλα τα συνεργαζόμενα συνεργεία σε μια τάξη έχοντας παραλάβει τα χρονοδιαγράμματα τους, με τους χρόνους παρέμβασης και αναμονής. Μια ανακαίνιση καταστήματος μπορεί να διαρκέσει από μια εβδομάδα μέχρι και 30 ή 40 ημέρες. Χρόνος που ποικίλλει κυρίως βάση του μεγέθους του προς ανακαίνιση χώρου αλλά και των απαιτήσεων του επιχειρηματία.

Τι θα πρέπει όμως να διέπει ο νέος σχεδιασμός του καταστήματος; Τι θα μπορούσε να δώσει το κάτι παραπάνω στο χώρο; Ανάλογα με την κατηγορία του καταστήματος επιτάσσονται και οι παρεμβάσεις; Τι υλικά χρησιμοποιούμε; Πόσο σημαντικός είναι ο φωτισμό; Μπορούμε μέσα από μια ανακαίνιση να εξοικονομήσουμε χρήματα τελικά;

Συνεχίζεται…

Read 15357 times Last modified on Saturday, 15 March 2014 09:30
Rate this item
(0 votes)
Super User

Aliquam erat volutpat. Proin euismod laoreet feugiat. In pharetra nulla ut ipsum sodales non tempus quam condimentum. Duis consequat sollicitudin sapien, sit amet ultricies est elementum ac. Aliquam erat volutpat. Phasellus in mollis augue.

Website: www.youjoomla.com

The Company

The Konstantinidis Construction is a building development and also a family business, which has been evolved and adjusted, in the market needs, over the years, always offering the highest service standards.

Read More

Newsletter

Subscribe to KCRE Newsletters to get our latest news and articles.
I agree with the privacy policy

Contact

For any information you can contact KCRE on the following details:
Tel.: +30 697 697 2652

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

kcg png