Ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση

Γράφτηκε από  25 Οκτ 2015

Η ανακαίνιση ενός χώρου πέραν των αισθητικών, διακοσμητικών και λειτουργικών παρεμβάσεων, όλο και περισσότερο στις μέρες μας, με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες κλιματολογικές συνθήκες, καθιστά απαραίτητη και την ενεργειακή αναβάθμιση αυτού. Είναι ίσως και ο μοναδικός τομέας του συνόλου των παρεμβάσεων, που μπορούν να λάβουν χώρα σε μια ανακαίνιση και τελικά να αποδόσουν χρήματα πίσω στον εργοδότη στο πέρασμα του χρόνου (βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα).

Η ενεργειακή αναβάθμιση ενός ανακαινιζόμενου χώρου μπορεί να γίνει με διάφορες παρεμβάσεις. Πρώτη και πιο διαδεδομένη είναι η αλλαγή των κουφωμάτων του χώρου με νέα, όπου θα φέρουν θερμοδιακοπτόμενα αλουμίνια και ενεργειακούς υαλοπίνακες (υπάρχει και η λιγότερο συνήθης παρέμβαση με αντικατάσταση με pvc κουφώματα). Η αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα ενεργειακά αποδοτικά στο σύνολο τους θα θωρακίσουν τις μεγάλες απώλειες του χώρου από τα ανοίγματα του. Αυτή η παρέμβαση όμως πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα αν το κτίριο δεν είναι επαρκώς θερμομονωμένο στα στοιχεία σκυροδέματος και περιμετρικής τοιχοποιίας. Και αυτό διότι θωρακίζοντας τα ανοίγματα, η μη ύπαρξη επαρκούς θερμικής θωράκισης αυτών των επιφανειών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγροποιήσης υδρατμών (ίχνη τρεχούμενων νερών στις επιφάνειες και μαυρίλες κατά τους χειμερινούς μήνες). Έτσι ερχόμαστε στη δεύτερη παρέμβαση η οποία θα μπορούσε να είναι μια εξωτερική θερμομόνωση (θερμοπρόσοψη) των κάθετων επιφανειών και σε περίπτωση που αναφερόμαστε σε χώρους όπου η οροφή τους είναι εκτεθημένη στις κλιματολογικές συνθήκες, μια μόνωση της οροφής εσωτερικά ή της ταράτσας εξωτερικά (μπορείτε να δείτε αναλύσεις επί του θέματος στο www.kcg.gr). Τέλος εφόσον ο χώρος μας είναι επαρκώς θωρακισμένος με τις προηγούμενες παρεμβάσεις, τότε η μελέτη του τρόπου θέρμανσης θα μπορούσε να αποδώσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Να αλλάξει το επίπεδο διαβίωσης και να μειώσει την όποια κατανάλωση σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η παρέμβαση αυτή θα μπορούσε να είναι κάποιο ενδοδαπέδιο σύστημα (πιθανώς θέρμανσης - δροσισμού) με χρήση αντλίας θερμότητας. Κάποιο κλασσικό δίκτυο σωμάτων με αντλία θερμότητας ή φυσικό αέριο. Ή ακόμα και η τοποθέτηση ενεργειακού τζακιού. Φυσικά αν έχει θωρακιστεί το κτίριο τότε ακόμα και ένα παραδοσιακό σύστημα θέρμανσης θα γινόταν πιο αποδοτικό και θα μείωνε το κόστος διαβίωσης.

Εν κατακλείδι η ενεργειακή αναβάθμιση κατά την ανακαίνιση είναι ένας τομέας όπου θα πρέπει να λαμβάνεται όλο και πιο σοβαρά υπόψη. Πόσο δε μάλλον όταν υπάρχουν προγράμματα τα οποία στηρίζουν (είτε επιδοτώντας, είτε χρηματοδοτώντας) μέρος ή εξ' ολοκλήρου τέτοιες παρεμβάσεις. Στη χώρα μας, εν έτη 2015, είναι από τα λίγα πράγματα όπου μπορούν να λογιστούν ως σοβαρή επένδυση από κάποιον, εφόσον γίνει σωστή μελέτη και εφαρμογή. 

Διαβάστηκε 8856 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 19:32
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Εταιρεία

Η Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική αποτελεί μια οικοδομική - εργολαβική και οικογενειακή επιχείρηση, η οποία εξελίσσεται και προσαρμόζεται, με το πέρασμα των ετών στις ανάγκες της αγοράς, προσφέροντας πάντα τα υψηλότερα πρότυπα υπηρεσιών.

Περισσότερα

Newsletter

Γραφείτε στα Newsletter της KCRE για να ενημερώνεστε για νέα άρθρα και υπηρεσίες.
Συμφωνώ με την πολιτική απορρήτου

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με την KCRE στα παρακάτω στοιχεία:
Τηλ.: +30 697 697 2652

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

kcg png