Ανακαίνιση Καταστημάτων (Μέρος Β΄)

Γράφτηκε από  07 Ιαν 2014

συνέχεια από Μέρος Α'

Ο νέος σχεδιασμός του προς ανακαίνιση καταστήματος θα πρέπει να έχει μια βασική στόχευση που δεν είναι άλλη από το να διατηρήσει ή να προσδώσει μια ξεκάθαρη εταιρική ταυτότητα στην επιχείρηση. Είτε αυτή είναι ήδη διαφανής είτε δεν υπάρχει στον υφιστάμενο χώρο. Επίσης ο σχεδιασμός θα πρέπει να λάβει υπόψη του την θέση του ακινήτου, τα προς πώληση προϊόντα ή υπηρεσίες, το target group και τις πιθανές απαιτήσεις αυτού, την χωροθέτηση των αντικειμένων και την ανάγκη για δημιουργία της ανάλογης ατμόσφαιρας στο χώρο για την πρόκληση των αισθήσεων του πελάτη - καταναλωτή. Σημαντικός παράγοντας σε όλα αυτά είναι σαφώς και ο προϋπολογισμός και αποσαφήνιση του τι κάνει το κατάστηματα να χρειάζεται ανακαίνιση για να διαφορποιηθεί από το παρελθόν του, δίνοντας μια νέα αύρα.

Στεκόμενοι στην πρόκληση των αισθήσεων θα πρέπει σχεδιαστικά να δώσουμε βάση στην οπτική και ακουστική αίσθηση προσπαθώντας να έλξουμε το ενδιαφέρον μέσω αυτών. Οπτικά συνήθως επιθυμούμε ανάλογα με το αγοραστικό κοινό να δημιουργήσουμε κάποιο παιχνίδισμα με τα χρώματα δίνοντας είτε αρμονία και άρα σοβαρότητα και τυπικότητα σε ένα χώρο είτε αντίθεση και ίσως εκκεντρική εικόνα σε έναν πιο νεανικό και σχεδιαστικά απελευθερωμένο χώρο. Η ακουστική προσέγγιση στους επαγγελματικούς χώρους είναι ολίγον παρεξηγημένη ενώ δεν θα έπρεπε μιας και αποτελεί το βασικότερο και ευκολότερο μέσω για να κεντρίσεις τις αισθήσεις και να βάλεις τον πελάτη στην διάθεση που επιθυμείς. Κατά περίπτωση δύναται να επικεντρωθούμε και στην όσφρηση για να έλξουμε τον καταναλωτή αναλόγως πάντα με το προϊόν ή την υπηρεσία του καταστήματος. Για παράδειγμα σε ένα κατάστημα που εμπορεύεται καφέ πρέπει να γίνονται όμορφα και διακρητικά αισθητά τα διαφορετικά χαρμάνια ή να μυρίζει ο φρεσκοψημένος καφές. Αντίστοιχα σε ένα φούρνο ή σε ένα ζαχαροπλαστείο, σε ένα κατάστημα αρωμάτων αλλά ακόμα και σε έναν επαγγελματικό χώρο που μπορεί να εμπορεύεται κάτι τελειώς διαφορετικό (μια υπηρεσία για παράδειγμα) το να βγάζει μια όμορφη, διακρητική μυρωδιά φρεσκάδας ή καθαριότητας μπορεί να ηρεμήσει τον πελάτη και να τον προδιαθέσει θετικά.

Ο σχεδιασμός του προς ανακαίνιση καταστήματος εκτός όλων των άνωθεν που μπορεί να συδυαστούν ή να επιλεγούν στοχευμένα κάποιες διακρητικές παρεμβάσεις επ' αυτών, πρέπει να κάνει ευδιάκριτους τους χώρους του. Όταν αναφερόμαστε σε χώρους μιλάμε για εσωτερικούς. Και αυτοί σε ένα κατάστημα είναι αρκετοί. Όπως ο χώρος πώλησης, αποθήκευσης, υποδοχής, ταμείων, αποδυτηρίων - δοκιμαστήριων κτλ. Μέσα από την διαμόρφωση των χώρων ένα κατάστημα θα μπορεί να κατευθύνει το κοινό του και να του προωθήσει τα προϊόντα και τα εμπορεύματα του. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να δοθεί εύκολη πρόσβαση στο κατάστημα στον πελάτη από την είσοδο στο εσωτερικό. Μετά την είσοδο ανάλογα του κοινού, των διαθέσιμων τετραγωνικών και των εμπορευμάτων πρέπει ο ανακαινιστής να έχει μεριμνήσει ούτως ώστε να δοθεί μια υποσυνείδητη κίνηση στο χώρο του αγοραστικού κοινού. Σε μεγάλους χώρους προτιμάμε την δημιουργία τεμνόμενων διαδρόμων με τα εκθέματα δεξιά και αριστερά (και επικέντρωση για τα σημαντικότερα από αυτά στους κεντρικούς άξονες). Σε μικρότερους προσπαθούμε να δώσουμε ελευθερία στην κίνηση με την ροή να είναι ανεμπόδιστη. Σε χώρους όπου έχουμε διαφορετικές θεματικές ενότητες προϊόντων ή είναι απαιτητή η προσωπική και άμεση εξυπηρετήση καταφεύγουμε σε πρακτικές ομαδοποίησης, διαίρεσης και ιδιωτικοποίησης τμημάτων του καταστήματος.

Ο σημαντικότερος χώρος είναι αναμφίβολα ο χώρος πώλησης αλλά για να φτάσει ο πελάτης εκεί θα πρέπει να του κεντρίσει το ενδιαφέρον μια ξεχωριστή πρόσοψη. Η πρόσοψη δίνει την πρώτη εντύπωση και από αυτή πρέπει να κερδίσεις τον πελάτη για να εισέλθει και στο υπόλοιπο κάταστημα. Αυτή πρέπει να δίνει σαφή εικόνα για την εταιρική ταυτότητα της επιχείρησης. Να είναι φωτεινή και διαφορετική. Να μπορεί να αποσπάσει το βλέμα και να το κρατήσει εκεί. Βασική προϋπόθεση για το πως θα μπορέσει να διαμορφωθεί είναι το τι ακριβώς εμπορέυεται το κατάστημα και από εκεί και πέρα πρέπει να συνδεθεί η όψη με τον μέσα χώρο με τρόπο άρτιο και αρμονικό. Η καινοτομία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απουσιάζει και αυτή μπορεί να προέλθει είτε από το ίδιο το εμπόρευμα είτε από την χρήση διαφορετικών υλικών ή επικεντρωμένου φωτισμού.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την ανακαίνιση ενός καταστήματος ποικίλουν και συνήθως συμβαδίζουν με τις τάσεις κάθε εποχής αλλά και το ύφος που θέλουμε να δώσουμε σε ένα χώρο. Στα καταστήματα γίνεται μεγάλη χρήση στον γύψο κυρίως λόγω της γρήγορης εφαρμογής και της δυνατότητας δημιουργίας κρυφών φωτισμών με μεγαλύτερη ευκολία. Συχνά θα συναντήσουμε ταπετσαρίες, επενδύσεις πέτρας, ξύλου, μαρμάρου. Διάφορες τεχνικές τεχνοτροπίας. Χρήση πατητής τσιμεντοκονίας που αποτελεί ιδιαίτερη τάση στις ημέρες μας. Συχνά θα δούμε να γίνεται χρήση υαλοπετασμάτων για χωρίσματα, αμμοβολισμένων πορτών για τα δοκιμαστήρια. Επίσης γίνεται χρήση διαφόρων υφών στα υλικά όπως είναι η λάκα στα ξύλα ή το osb και το poplar, ο βακελίτης και το πλεξιγκλας. Τέλος τα χρωματιστά τσιμεντοπλακάκια, οι vintage τάσεις στα διακοσμητικά στοιχεία, τα πολυμερή υλικά, ο χάλυβας, ο χαλκός και πολλά ακόμη. Είναι υποχρέωση του ανακαινιστή να γνωρίζει τα διαρκώς νέα υλικά που κυκλοφορούν καθώς και τις τάσεις στον ευρύτερο τομέα της μόδας και της αρχιτεκτονικής.

Ο φωτισμός με την σειρά του θα έρθει να "δέσει" όλα τα παραπάνω και πιθανώς να τα αναδείξει μιας και η τελική εικόνα είναι όσο χίλιες λέξεις που θα ήθελε να πει κάποιος για τον χώρο του. Έτσι η μελέτη του φωτισμού ενός καταστήματος και επαγγελματικού χώρου θα πρέπει να δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα στον πελάτη, πιθανώς αλλαζοντάς του και την διάθεση. Επίσης ο φωτισμός πρέπει να προσδίδει αρμονία και κομψότητα για να μπορούν να προβληθούν σωστά τα εμπορεύματα, να αναδειχθούν τα υλικά και οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις. Συχνά ο φωτισμός χρησιμοποιείται για πρακτικές προσανατολισμού και έξαψη της φαντασίας μιας και είναι άυλος και μπορεί να εντυπωσιάσει με την ορθή και έξυπνη χρήση. Πάντα βέβαια σε μια μελέτη φωτισμού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας και η προσπάθεια εξοικονομησή της με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας ισχύος. Αυτή η εξοικονόμιση μπορεί να επιτευχθεί με χρήση λαμπτήρων φωτοδιόδων (LED), οπτικές ίνες, λαπτήρες αλογόνου (MR), λαπτήρες μεταλλικών ατμών αλογονιδίων κτλ.

Εν κατακλειδι η ανακαίνιση ενός καταστήματος ή ενός επαγγελματικου χώρου δεν αποτελεί μια εύκολη και απλή εφαρμογή. Προσδιορίζεται από πολλές παραμέτρους και έχει ποικίλα στάδια. Παρόλα αυτά όμως αποτελεί μια αναγκαία και απαραίτητη παρέμβαση μιας και μέσω της ανανέωσης μπορεί να επαναπροσδιορίζεται η σχέση με τους υφιστάμενους πελάτες και να προσελκύονται νέοι. Μια επιτυχής ανακαίνιση θα μπορέσει να ανανεώσει το πελατολόγιο να ανεβάσει τις πωλήσεις και τελικά να επιφέρει μεγαλύτερα κέρδη. Η χρήση νέων υλικών μεγαλύτερης αντοχής και μικρότερης κατανάλωσης θα μπορούσε να προστεθεί στα οφέλη και τελικά μια ορθή, άρτια και μελετημένη ανακαίνιση να θεωρηθεί μια επένδυση και όχι απλά ένα έξοδο. Όχι ένα αναγκαίο κακό αλλά μια αλλαγή διάθεσης, μια επαναπροσέγγιση και μια ανάγκη για διαφοροποίηση σε μια αγορά υψηλού ανταγωνισμού. 

Διαβάστηκε 11832 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014 09:29
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Εταιρεία

Η Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική αποτελεί μια οικοδομική - εργολαβική και οικογενειακή επιχείρηση, η οποία εξελίσσεται και προσαρμόζεται, με το πέρασμα των ετών στις ανάγκες της αγοράς, προσφέροντας πάντα τα υψηλότερα πρότυπα υπηρεσιών.

Περισσότερα

Newsletter

Γραφείτε στα Newsletter της KCRE για να ενημερώνεστε για νέα άρθρα και υπηρεσίες.
Συμφωνώ με την πολιτική απορρήτου

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με την KCRE στα παρακάτω στοιχεία:
Τηλ.: +30 697 697 2652

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

kcg png